Vaardigheidstraining coderen

De eerste opdracht in deze vaardigheidstraining was het maken van een code waarmee je kan berekenen welk cijfer je moet halen om gemiddeld een 5.5 te staan. Dit is hieronder te vinden:

Klik op de knop hieronder om te kijken welk cijfer u moet halen om gemiddeld een 5.5 te staan:

Klik op de knop hierboven om te kijken welk cijfer u moet halen voor het gemiddelde dat u wilt:

Rotokopter

Een rotokopter is een papieren helikoptertje. Deze moesten wij maken door de ontwerpcyclus volgen. Het ontwerp wat hieronder als voorbeeld is gebruikt, is het ontwerp dat het best aan de eisen voldoet:

 

1. Analyseren en beschrijven

Papieren helikoptertje dat gaat draaien als je deze laat vallen.

2. Programma van eisen opstellen

  • 5 sec vliegen,
  • 10 rondjes draaien
  • 1 papiertje gebruiken om te maken

3. (deel)Uitwerkingen bedenken

Het ontwerp van het helikoptertje gevonden in YouTube-video: https://www.youtube.com/watch?v=zTakrjE9yCo

Verbeteringen voor deze rotokopter:

  • knipjes in de vleugels
  • meerdere vleugels
  • korter lichaam
  • langere vleugels
  • met paperclip aan onderkant

 

  • zonder plakband aan onderkant
  • afgeronde vleugels
  • kleiner/groter
  • grotere ruimte tussen vleugels

4. Ontwerpvoorstel formuleren

Rotokopter zonder paperclip/plakband aan de onderkant, want onze testmodellen bleven hierdoor langer in de lucht. Verder is deze hetzelfde als in het filmpje waarop het ontwerp is geïnspireerd.

5. Ontwerp realiseren

6. Ontwerp testen en evalueren

Het ontwerp heeft 4,58 sec gevlogen, meer dan 10 keer rondgedraaid en is uit 1 papiertje gemaakt.

Rotokopter vliegen

Hier rechts is het filmpje van de rotokopter die op nummer 2 staat te zien. Hij vloog 3,28 seconden, draaide, zoals te zien, veel vaker dan 10 keer rond en hij is uit 1 papiertje gemaakt.

Ranking

Hieronder kunt u de ranking van de rotokoptertjes die het beste aan de eisen voldoen zien. Niet alle rototkopters die we hebben gemaakt staan erin, omdat sommige kwijt zijn geraakt of bij onze mini-valtest (1,5m) al niet draaide, dus hebben we de grote valtest hier niet mee uitgevoerd. Dus dit is een top 4 geworden:

Nummer 1

Deze rotokopter voldeed het beste aan de eisen van de 12 rotokopters die we er gemaakt hebben. We hebben de ontwerpcyclus hiervoor 4 keer herhaald. 

Deze rotokopter vloog 4,58 seconden.

Nummer 2

Deze rotokopter staat op nummer 2. Hiervoor hebben we de ontwerpcyclus 3 keer herhaald.

Deze vloog 3,28 seconden.

Nummer 3

Deze rotokopter heeft de derde plek behaald. We hebben de ontwerpcyclus hiervoor 9 keer herhaald.

Deze rotokopter vloog 2,93 seconden.

Nummer 4

Deze rotokopter staat op nummer 4 qua aan de meeste eisen voldoen. Hiervoor hebben we de ontwerpcyclus 7 keer herhaald.

Deze rotokopter vloog 2,92 seconden.

Valhelm voor ei

Ontwerp, bouw en test een valhelm voor een ei volgens de ontwerpcyclus, waardoor het ei van twee meter hoogte naar beneden kan vallen zonder te breken. De constructie moet aan het ei vastzitten. In het verslag hieronder staan de stappen van de ontwerpcyclus, en hoe wij deze gevolgd hebben:

 

1. Analyseren en beschrijven

Ontwerp, bouw en test een valhelm om een ei die hieraan vastzit, waardoor het ei van twee meter hoogte naar beneden kan vallen zonder te breken.

De zwaartekracht zorgt ervoor dat het ei steeds sneller gaat vallen. Als je uitgaat van de zwaartekrachtversnelling (9,81 m/s2 ) valt een voorwerp vanaf 2m hoogte in 0,639sec naar beneden en is de snelheid bij het neerkomen 6,26m/s.

Het ei zelf heeft een erg breekbare schaal.

2. Programma van eisen

  • ei mag niet breken
  • valhelm max. 25 gram
  • ei makkelijk uit de behuizing kunnen halen
  • niet langer, breder en hoger dan 45cm

3. Uitwerkingen bedenken

De materialen die we mogen gebruiken zijn rietjes, touw, papier, plakband en lijm. Maar bij het in elkaar zetten van de valhelm kregen we toch meer materialen.

De kracht die in één keer, op één punt van het ei komt en de snelheid die in de lucht ontstaat laat het ei breken:

Verdeel de kracht van het neerkomen over het ei;

Laat de kracht van het neerkomen geen direct contact maken met het ei;

Rem het ei in de lucht af.

4. Ontwerpvoorstel formuleren

Valhelm 1: Een soort van piramide gemaakt van rietjes. Met aan de zijkanten extra rietjes zijn geplakt, waardoor de kracht van het vallen niet direct in contact komt met het ei.

Valhelm 2: Een papieren/plastic bekertje gevuld met kleine stukjes van rietjes (1cm tot 2cm), deze breken de val. Rietjes aan het bekertje, met daaraan een weer plastic zakje, deze moet werken als een soort parachute.

Valhelm 3: Een papieren/plastic bekertje gevuld met kleine stukjes van rietjes (1cm tot 2cm), deze breken de val. Boven in het bekertje zit een stukje piepschuim, waardoor het ei er nie uitvalt. Rietjes aan het bekertje, met daaraan een weer plastic zakje, deze moet werken als een soort parachute.

5. Ontwerp realiseren

6. Ontwerp testen en evalueren

Valhelm 1: De rietjes van de valhelm waren niet stevig genoeg, waardoor ze te ver doorbogen en het ei toch de grond raakte.

Valhelm 2: Het ei viel uit het bekertje, waardoor er barsten in het ei kwamen.

Valhelm 3: Het werkte.

Vallend ei eindtest en evaluatie:

Valhelm nummer 3 zorgde ervoor dat het ei heel bleef. Dit kwam door de rietjes onder in het bekertje die de val braken, de parachute die de valsnelheid verminderde en het piepschuim dat ervoor zorgde dat het ei niet uit het bekertje vloog, en goed op zijn plek bleef.

 

Eggdrop

In dit filmpje zie je hoe we het ei laten vallen, en deze vervolgens heel is. Dit is valhelm nummer 3, waarvoor we de ontwerpcyclus 3 keer herhaald hebben.

Ontwerpen

Valhelm 1

Deze constructie was niet stevig genoeg om de val van het ei te breken, want de rietjes bogen te ver door, waardoor het ei toch de grond raakte. Verder waren de constructie en het idee goed, omdat het ei erin bleef zitten, de rietjes heel bleven en het plakband bleef zitten.

Dit was de eerste keer dat we de ontwerpcyclus doorliepen.

Valhelm 2

Bij deze constructie hebben we rietjes in stukjes geknipt, en deze in de beker gelegd, dit zorgde ervoor dat het ei minder hard zou vallen. Ook hebben we een  parachute aan het bekertje gemaakt, zodat de valsnelheid verminderde.  Het enige probleem was dat het ei uit het bekertje stuiterde.

We hebben de ontwerpcyclus 2 keer herhaald om tot dit resultaat te komen.

Valhelm 3

Deze constructie was hetzelfde als valhelm 2, maar de aanpassing was het piepschuimen blokje die precies in het bekertje paste, zodat het ei er niet uit zou stuiteren. Dit idee heeft gewerkt en het ei bleef heel.

De constructie woog 11,4 gram.

We hebben de ontwerpcyclus 3 keer herhaald om tot dit resultaat te komen.