We zitten nu in de Corona-crisis. Dit heeft ervoor gezorgd dat het lastiger is om onze projecten te maken. Daarom hebben wij de optie gekregen om door te gaan met een of meer huidige projecten en hierbij een persbericht te schrijven, of om een wetenschappelijk artikel over het Corona virus te schrijven. Mijn groepje en ik hebben ervoor gekozen door te gaan met het huidige project TTA. Hieronder kunt u ons persbericht bekijken:
De Overtoomse Sluis; Daniel de Haan, Farah May, Sacha de Boer en Taeke Verbree:
Onze opdracht was om voor de wedstrijd TTA een idee te bedenken om een civiel kunstwerk (zoals een brug of een tunnel) aan te passen aan het veranderende klimaat. Daarvoor hebben wij de Overtoomse Sluis gekozen, een oude bascule-brug naar het centrum van Amsterdam.
Het project wordt zowel negatief als positief beïnvloed.
Het positieve is dat we eerst als deadline 7 april hadden, we hebben nu langer de tijd. Ook hadden we, voordat de Corona-crisis uitbrak, twee projecten tegelijk. We mochten nu één van de twee projecten laten vallen, waardoor we ons beter op dit project kunnen richten.
Het negatieve is dat we niet weten wanneer de deadline wel is. Dit is onduidelijk omdat dit project eigenlijk een landelijke wedstrijd is, met een dag waarop de verschillende scholen hun idee kunnen presenteren. Omdat we afstand van elkaar moeten houden gaat deze dag waarschijnlijk niet meer door. Daarnaast wilden we ons project afsluiten met een maquette waar we allemaal een deel van zouden maken. Maar omdat we nu geen beschikking hebben tot de werkplaats op school kan dit kan niet doorgaan. En we kunnen er niet gemakkelijk samen aan werken, vanwege de 1,5 meter-afstand regel.
Het samenwerken aan het project is over het algemeen gewoon lastiger geworden en het overleggen moeten we op een alternatieve manier doen, via Teams, WhatsApp of Skype.
Tot slot heeft deze situatie er wel voor gezorgd dat mensen zich meer bezighouden met het klimaat en duurzaamheid, waardoor er een grotere maatschappelijke interesse in ons project zal zijn.
De Corona-crisis heeft ons zowel voordelen als nadelen gebracht.
Wij mochten in de wedstrijd onze school vertegenwoordigen. De prijsuitreiking was in een Zoom-meeting met zo’n 150 mensen. Hier kregen wij te horen dat we de prijs voor impact gewonnen hebben! We krijgen een prijs naar school opgestuurd en mogen ons idee presenteren aan het klimaatteam van Rijksoverheid.
Mijn beleving van de Corona-crisis:
Ik merk dat ik mijn eigen planning maken en thuis werken eigenlijk wel heel fijn vind. Het geeft me meer vrijheid en door het maken van mijn eigen planning van de week hoef ik in het weekend geen huiswerk te maken. Projecten in groepjes maken vind ik wel lastig en de uitleg van leraren is op afstand ook een stuk onduidelijker en het kost van beide kanten meer tijd. Ik heb zelf een goed ritme in mijn dagen gekregen en ik heb me na een maand nog steeds niet verveeld. Maar ik zou het wel leuk vinden om weer naar school te kunnen, zodat ik al mijn vrienden weer zie. Ik spreek nu wel met ze af, maar ook dan moet je afstand houden, wat ik wel echt vervelend vind. Het wordt weer eens tijd dat de scholen open gaan, maar de kans dat dit gebeurt is heel klein.
Het proces tijdens de Corona-crisis:
Ik heb voor en in de Corona-crisis goed gewerkt aan O&O, ik heb mijn taken uitgevoerd en mijn portfolio up-to-date gehouden. Al ben ik er net wel achter gekomen dat ik een van mijn taken net niet goed heb uitgevoerd, deze heb ik nu aangevuld.
Het was best moeilijk om het eens te worden over onze ideeen, wat gaan we wel of niet gebruiken? Vooral in de Corona-crisis werd dit lastiger, omdat je alles met woorden moet omschrijven. Het uitleggen met beelden was vaak lastig, omdat de ander het net niet kon begrijpen of omdat het beeld vastliep. Maar uiteindelijk zijn we daar met veel overleggen uitgekomen.
Het niveau van onze deliverables ligt denk ik net boven het gemiddelde. We hebben er keihard aan gewerkt en het resultaat is er dan ook echt.
Het was best lastig om ons idee voor TTA te kiezen. We waren het er eigenlijk allemaal mee eens dat het idee toch wel wat miste en dat het misschien toch niet zo goed was als we in de eerste instantie dachten. We hadden er daarom bijna voor gekozen helemaal opnieuw te beginnen met brainstormen. Gelukkig hebben we dit niet gedaan, want met veel gepruts en overleg zijn we er uiteindelijk toch uitgekomen. Om helemaal opnieuw te beginnen met brainstormen zou ons te veel tijd hebben gekost, dat is waarom we er dus voor hadden gekozen toch door te gaan met ons idee. Ik ben heel tevreden met het project.
Ik vind dat ons hele groepje goed zijn best heeft gedaan.