Het Technasium
Het Technasium is Atheneum met het extra vak Onderzoeken & Ontwerpen, ook wel O&O genoemd. Het Technasium daagt je uit om 'Out of the Box' naar oplossingen voor probleemstukken te zoeken. Zo leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat op allerlei verschillende vakgebieden.
Wat doe je bij O&O?
Een O&O-project begint altijd met een opdrachtgever die een probleem heeft. Als het kan ga je bij hem langs om uitleg over het vraagstuk te krijgen. Daarna ga je in een team aan de slag om een oplossing te vinden. Je werkt zes lesuren per week aan het project in de werkplaats. Met een docent heb je regelmatig werkoverleg. Na ongeveer zeven weken is het project klaar en houd je een eindpresentatie. De opdrachtgever probeert om daarbij aanwezig te zijn. Hij kijkt met de ogen van een vakman en je zult merken: hij kijkt heel anders dan je docent.
Keuzeprojecten
In het vierde leerjaar start je met keuzeprojecten. Je mag dan zelf de onderwerpen van je projecten bedenken. Dat doe je in een team met medeleerlingen die dezelfde interesses hebben. Samen zoek je een opdrachtgever voor je eigen project. Een keuzeproject duurt een half jaar en de lessen zijn niet meer allemaal strak ingepland. Je kunt dus vrij werken in de werkplaats of buiten school.
De Meesterproef
In het eindexamenjaar voer je één groot project uit. Je werkt zoals altijd samen in een team. Binnen dat team word je specialist in een onderwerp. Daarvoor kan je de uren van je profielwerkstuk gebruiken. Voor de meesterproef krijg je een expertbegeleider uit het hoger onderwijs. Hij of zij beoordeelt samen met je O&O-docent jullie werk.
Technasiumparade
Op het Calandlyceum vindt er twee keer in het jaar een Technasiumparade plaats. De eerste Technasiumparade van het jaar is horizontaal. Hiermee wordt bedoeld dat alle eerste klassen in hetzelfde lokaal presenteren, alle tweede klassen in hetzelfde lokaal presenteren etc. De tweede parade, aan het eind van het jaar, is verticaal. Dit betekent dat er van elke jaarlaag één groep in een lokaal zit. De verschillende groepen presenteren dan hun project. Zo leren de leerlingen van elkaar en zien de ouders de ontwikkeling van de kinderen door de jaren heen.