Opdrachtgever

Ancora is een digital health start-up die preventieve gezondheidsplannen aanbiedt. Ancora is in 2019 opgericht in Groningen. Het contactpersoon binnen het bedrijf is José Castela Forte, één van de co-oprichters van Ancora en het hoofd van Health Science. Het doel van Ancora is om mensen te helpen met het voorkomen van ziektes en aandoeningen door advies te geven over hun leefstijl (voeding, beweging en dergelijke). Het is belangrijk om hierbij te realiseren dat voorkomen iets anders is dan genezen: waar veel medische bedrijven zich bezighouden met medicijnen maken en adviezen geven zodat mensen niet zieker worden, houdt Ancora zich bezig met het voorkomen dat mensen ziek worden. In dat opzicht is het bedrijf vrij uniek in Nederland.

Situatie

Het bedrijf Ancora is een kleine startup. De opdrachtgever, José Castela Forte, is in 2019 met zijn beste vriend en een goede kennis daarvan het bedrijf gestart. Ze zijn erg ambitieus en hebben grote plannen voor hun platform, waarmee ze zo snel mogelijk de gezondheidszorg op een unieke manier willen inrichten. Eén van de onderwerpen waar ze zich momenteel op richten, is de diabeteszorg. 

Nivel en het RIVM hebben in 2019 in opdracht van het Diabetes Fonds onderzoek gedaan waaruit bleek dat ruim één miljoen Nederlanders diabetes type 2 hebben en naar verwachtingen stijgt dit aantal naar zo'n 1,3 miljoen in 2040. Dat is erg veel als je het vergelijkt met de 110.000 mensen met diabetes type 1. Er zijn veel mensen die preventieve diabeteszorg kunnen gebruiken, om te voorkomen dat ze diabetespatiënt worden.

Ancora wil daarmee helpen. Hun plan is om te voorkomen dat mensen ooit diabetes type 2 krijgen. Daarmee wordt de gezondheidszorg ontlast. Echter, om te begrijpen wat er beter kan aan de huidige gezondheidszorg, is het belangrijk om eerst duidelijk te hebben hoe de huidige diabeteszorg in elkaar steekt. Dat is waar dit project bij moet helpen.

Opdracht 

De opdracht is om uit te zoeken hoe in Nederland het zorgpad van diabetespatiënten verloopt, van diagnose naar eerste- en tweedelijnsbehandeling bij eventuele exacerbaties. Het belang van de opdrachtgever hierbij is het beter begrijpen van de huidige diabeteszorg om erachter te kunnen komen hoe Ancora het beste die zorg kan aanvullen.



Persoonlijk ontwikkelingsplan

Leerling- en project informatie
Naam Sacha de Boer
Team Farah, Lot, Youri en Sacha
Project Kp2
Startdatum project 04-02-2022
Einddatum project 15-06-2022
Leerdoelen
Specifiek leerdoel voor dit project: Welke vaardigheden? Durf: BC: Komt op voor de eigen of een afwijkende mening.
Oordeelsvorming: CC: Zet zo nodig vraagtekens bij meningen of adviezen van deskundigen of belanghebbenden.
Meetbare resultaten Durf BC: Mijn teamleden kunnen aangeven of zij vinden dat ik ben opgekomen voor mijn mening. Dit kan ik zelf nog beter.
Oordeelsvorming CC: Bewijs dat ik meerdere betrouwbare bronnen heb gezocht. Ik kan zien wanneer ik niet in één keer ervan uitga dat iets klopt.
Acceptabel? Is het leerdoel uitdagend? Biedt het mogelijkheid tot ontwikkeling? Durf BC: Dit leerdoel is zeker uitdagend en biedt mogelijkheid tot ontwikkeling, omdat ik het erg lastig vind op mijn mening te verdedigen als hier veel tegenin wordt gebracht.
Oordeelsvorming CC: Ook dit leerdoel is uitdagend en biedt mogelijkheid tot ontwikkeling, omdat ik vaak in één keer geloof wat er in een artikel wordt gezegd. Ik ga ervanuit dat het advies wel klopt, want waarom zou een deskundige een onwaar of niet onderbouwd advies geven?
Realistisch? Geef voor minimaal één teamgenoot aan hoe hij/zij je gaat helpen bij het werken aan dit leerdoel Lot gaat mij motiveren om mijn mening uit te spreken.
Tijdgebonden: deadlines specifiek voor het POP (o.a. evaluatiemomenten) Voor de tussenevaluatie wil ik niet zomaar uitgegaan zijn van het advies of een mening van een deskundige en wil ik altijd mijn eigen mening hebben uitgesproken wanneer de situatie hierom vraagt.
Tussenevaluatie moment
Datum tussenevaluatie moment 20-11-2021
Wat zijn de vorderingen tot nu toe? Durf BC: Ik vind het soms lastig om mijn eigen mening uit te spreken als ik weet dat de rest het daar totaal niet mee eens is. Dan houd ik mezelf vaak in en weten mijn teamleden uiteindelijk niet hoe ik me over een bepaald onderwerp voel, wat wel in de weg kan gaan zitten. Dit project heb ik het toch al goed geprobeerd.
Oordeelsvorming CC: Ik heb meerdere keren gecheckt of het ook daadwerkelijk klopt wat een deskundige zegt over een onderwerp.
Welke obstakels ben je tegengekomen? Ik vind het moeilijk om mijn eigen mening uit te spreken over de ideeën die teamleden van mij bedenken. Het voelt voor mij een beetje alsof ik hen afkraak als ik het geen goed idee vind. Dit zou natuurlijk niet zo moeten zijn. Het is de bedoeling dat ik het dan goed onderbouwd en aardig overbreng. Ik weet van mezelf dat ik dit soms niet goed doe terwijl ik het echt niet slecht bedoel. Het komt vaak harder over dan de bedoeling is, hier moet ik aan werken.
Wat heb je daarvan geleerd? Wanneer ik mijn mening goed onderbouwd kan overbrengen, zal ik waarschijnlijk vaker mijn mening uitspreken, omdat ik zelf zekerder ben van mijn zaak. Door bijvoorbeeld m’n stem niet te verheffen als ik ergens tussen probeer te komen met mijn mening zal het ook sympathieker over komen.
Hoe ga je nu verder? Aan het bovenstaande punt ga ik werken.
Eindevaluatie project
Datum eindevaluatie 14-01-2022
Wat zijn de meetbare resultaten wat betreft je leerdoelen? Durf BC: Ik ben vaker opgekomen voor mijn eigen mening en dit heb ik beter onderbouwd en rustig gedaan.
Oordeelsvorming CC: Ik heb meerdere keren gecheckt of het ook daadwerkelijk klopt wat een deskundige zegt over een onderwerp.
Blik terug op hoe je aan je leerdoelen hebt gewerkt. Kies voor minimaal één van je leerdoelen een situatie uit waarvan je veel hebt geleerd en reflecteer hierop met behulp van de STARR methode. Soms heb ik een bepaald gevoel bij iets wat iemand zegt en dan heb ik geen goede reden voor dat gevoel, maar vind ik het gewoon. In dit geval is het slimmer om even rustig te evalueren met mezelf waarom ik me zo voel. Als daar geen goede reden voor is, is het soms slimmer om mijn mening voor me te houden. Anders beland je in zinloze discussies, waar niemand zin in heeft.
Wat betekent dit voor het volgende project? Aan welke leerdoelen wil je gaan werken? Ik wil me nog even blijven focussen op deze twee leerdoelen en ga volgend project daarom ook aan deze leerdoelen werken. Komend project moet een onderzoeksproject zijn en dan moet ik dus ook veel meer aan de slag met dingen die deskundigen zeggen en kan ik dus meer aan dat leerdoel werken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb